Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Η διαταραχή στύσης στον άνδρα


Καθώς ένας μεγάλος βαθμός αυτοεκτίμησης του άντρα επενδύεται στην ικανότητα του για στύση, είναι φανερό ότι η συγκεκριμένη διαταραχή είναι από τις πιο δύσκολες και δυνητικά ταπεινωτικές για έναν άνδρα. Περισσότερο από το μισό αντρικό πληθυσμό έχει βιώσει περιστασιακά επεισόδια διαταραχής της στύσης, που όμως θεωρούνται μέσα στα όρια της φυσιολογικής σεξουαλικής συμπεριφοράς.
Ωστόσο, για να τεθεί η διάγνωση της Διαταραχής της στύσης θα πρέπει να υπάρχει επανειλημμένη αδυναμία του άντρα να επιτύχει ή να διατηρήσει επαρκή στύση μέχρι την ολοκλήρωση της σεξουαλικής δραστηριότητας, να του προκαλεί η διαταραχή υποκειμενική ενόχληση ή δυσκολίες στις διαπροσωπικές του σχέσεις, και φυσικά η διαταραχή της στύσης να μην οφείλεται στη δράση κάποιας ουσίας ή σε κάποια άλλη ασθένεια.

Ποια είναι τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας;

Τα αίτια της συγκεκριμένης διαταραχής μπορεί να είναι είτε οργανικά, είτε ψυχολογικά. Τα κυριότερα οργανικά αίτια είναι η μειωμένη μεταφορά αίματος στο πέος και η καταστροφή των νεύρων της στύσης εξαιτίας τραυματισμών, αρτηριοσκλήρυνσης, σακχαρώδους διαβήτη και αρτηριακής πίεσης. Στυτική δυσλειτουργία μπορεί επίσης να προκαλέσουν η λήψη φαρμάκων όπως είναι τα αντικαταθλιπτικά και τα αντιυπερτασικά, καθώς και η κατάχρηση αλκοόλ και τοξικών ουσιών. Το άτομο σε πρώτη φάση χρειάζεται απαραιτήτως να επισκεφθεί έναν ειδικό ουρολόγο- ανδρολόγο ώστε να αποκλεισθούν τα οργανικά αίτια.
Εάν διαπιστωθεί ότι η στυτική δυσλειτουργία δεν οφείλεται σε οργανικό πρόβλημα, θα πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχοθεραπευτή  προκειμένου να εντοπιστούν οι ψυχολογικοί παράγοντες που σχετίζονται με το πρόβλημα και οι οποίοι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαταραχή αυτή. Οι πιο συχνές ψυχολογικές αίτιες είναι οι ενοχές για τη σεξουαλικότητα, το άγχος του ατόμου να τα καταφέρει και να αποδώσει, και κυρίως το άγχος αποτυχίας που μπορεί να έχει ένας άνδρας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Επίσης, η κατάθλιψη ή η χαμηλή αυτοεκτίμηση του ατόμου μπορεί να συμβάλλουν αρνητικά, ή ακόμη και με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να εκφράζεται ο θυμός προς την σύζυγο. Ωστόσο, θα ήταν λάθος να γενικεύαμε τις αιτίες και να τις θεωρούσαμε ίδιες σε όλους τους άντρες. Σε καθέναν από εσάς οι αιτίες είναι διαφορετικές και μοναδικές και αυτό είναι εκείνο που μπορεί σε πρώτη φάση να σας δώσει η ψυχοθεραπεία: Μια απάντηση στο γιατί συμβαίνει το συγκεκριμένο πρόβλημα σε εσάς συγκεκριμένα.  
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται άρνηση πολλών ανδρών να αποδεχθούν ότι το πρόβλημα της στύσης που αντιμετωπίζουν οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες. Αυτό όμως τους κρατάει σίγουρα εγκλωβισμένους στο πρόβλημα τους χωρίς να κάνουν τίποτα προς την επίλυση του.
 Η απενοχοποίηση των σεξουαλικών προβλημάτων θα βοηθούσε πολλούς ανθρώπους που έχουν έρθει αντιμέτωποι με αυτά, να κάνουν να απαραίτητα βήματα προς την αποκατάσταση τους ώστε να συνεχίσουν να ζουν αρμονικά με το σώμα τους και με τη/τον σύντροφο τους. Η σεξουαλική δραστηριότητα μας δίνει ζωή, μας κάνει να νιώθουμε υγιείς και ζωντανοί. Είναι δικαίωμα όλων μας. Γιατί κάποιοι να το χάνουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου