Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΠΙΛΟΧΕΙΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ


Πάρα πολλές φορές έχω αναρωτηθεί πως μπορεί να συμβαίνει αυτό. Πώς γίνεται, δηλαδή, μια τόσο όμορφη στιγμή για κάποιες γυναίκες να είναι τόσο επώδυνη συναισθηματικά για κάποιες άλλες; Τι είναι τελικά η επιλόχειος κατάθλιψη και τι μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση αυτής; Έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά οι γυναίκες που εμφανίζουν την επιλόχειο κατάθλιψη;
Ας τα δούμε όμως ένα ένα. Η γέννηση ενός παιδιού φέρνει πολλές αλλαγές στη ζωή της οικογένειας, και ιδιαίτερα της γυναίκας, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο να αντιμετωπιστεί. Οι πρώτες μέρες της επιστροφής στο σπίτι είναι γεμάτες με άγχος, κούραση, πολλές ευθύνες και απαιτήσεις όσον αφορά τις ανάγκες του παιδιού, σε συνδυασμό με την άγνοια του πως θα αντιμετωπιστούν όλα αυτά. Αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο συναισθηματικά για τη γυναίκα που έχει ήδη περάσει μια εγκυμοσύνη και έναν τοκετό, με πολλά και ποικίλα συναισθήματα, καθώς και έντονες ορμονικές διαταραχές.
Αν και δεν έχω ζήσει ακόμη αυτή την εμπειρία στη ζωή μου, μπορώ να καταλάβω πως μια γυναίκα είναι ήδη πολύ κουρασμένη και εξαντλημένη, οργανικά και συναισθηματικά, όταν επιστρέψει στο σπίτι με το μωράκι της. Και όμως, τότε είναι που πρέπει να βρει τη δύναμη και να αντιμετωπίσει όλο αυτό τον καινούριο κόσμο που απλώνεται μπροστά της! Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που δεν καταφέρνει να το διαχειριστεί όλο αυτό; Τότε εμφανίζεται η επιλόχειος κατάθλιψη.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τότε η γυναίκα μπορεί να παρουσιάσει έντονη ανησυχία και άγχος, συχνές εναλλαγές της διάθεσης, επιθετικότητα προς τον εαυτό της ή ακόμα και το μωρό. Είναι πολλές εκείνες οι γυναίκες που δεν θέλουν να βλέπουν το μωρό στα μάτια τους ή μπορεί ακόμα και να του κάνουν κακό. Κάποια άλλα συμπτώματα είναι το συνεχές κλάμα, τα προβλήματα διατροφής και ύπνου, η διαταραχή της σεξουαλικής επιθυμίας,  καθώς και η παραμέληση του εαυτού της. Μπορεί μια γυναίκα που πριν ήταν συνεχώς στην τρίχα, με την επιλόχειο κατάθλιψη όχι μόνο να μην έχει όρεξη να ντυθεί, αλλά να είναι αχτένιστη και να μην κάνει μπάνιο. Επίσης, η εικόνα που δίνει στους άλλους είναι ότι είναι χαμένη στον κόσμο της και βυθισμένη στις σκέψεις της, κάτι που συνεπάγεται και προβλήματα επικοινωνίας με τους γύρω της στην οικογένεια της.
Τί είναι αυτό που οδηγεί κάποιες γυναίκες στην εμφάνιση της επιλόχειου κατάθλιψης;
Σίγουρα οι ορμονικές διαταραχές παίζουν το ρόλο τους. Μιλάμε όμως για κατάθλιψη, που σημαίνει πως οι συναισθηματικοί παράγοντες είναι πολύ σημαντικοί. Για παράδειγμα, η χαμηλή αυτοεκτίμηση της γυναίκας ίσως την κάνει να σκέφτεται ότι δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις ευθύνες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη. Μπορεί και να προϋπήρχε κατάθλιψη που δεν συνδέεται, όμως, με την εγκυμοσύνη. Μπορεί να έχει βιώσει ξανά η γυναίκα την επιλόχειο κατάθλιψη στη γέννηση του πρώτου της παιδιού. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η σχέση που έχει η γυναίκα με τον σύζυγο της. Έχετε μια σχέση αγάπης, υποστήριξης και κατανόησης με το σύντροφο σας που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτά που αισθάνεστε, ή μήπως νιώθετε μόνη και αυτό σας επιβαρύνει ακόμα περισσότερο συναισθηματικά; Ακόμα πιο δύσκολο είναι για τις ανύπαντρες μητέρες που φέρνουν μόνες τους στον κόσμο ένα μωρό. Από τη μια βιώνουν την εγκατάλειψη από το σύντροφο τους, και από την άλλη βιώνουν έντονο άγχος, ενοχές και ανησυχία για το αν θα τα καταφέρουν μόνες τους, κάτι που σαφώς επιβαρύνει την ήδη επιβαρυμένη συναισθηματική τους κατάσταση.
Η στάση του συζύγου…
Η στήριξη από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον είναι πάρα πολύ σημαντική για τη γυναίκα με επιλόχειο κατάθλιψη. Ωστόσο, η στήριξη από τον σύντροφο και πατέρα του παιδιού της είναι τόσο σημαντική όσο τίποτα άλλο. Προσπαθήστε, εσείς οι σύζυγοι, να κάνετε υπομονή και να στηρίξετε τη σύζυγο σας. Βοηθήστε την και ξεκουράστε την με όποιο τρόπο μπορείτε. Μην τα αφήνετε όλα επάνω της. Δείξτε ενδιαφέρον για κείνη. Σ’ αυτή τη φάση έχει τεράστια ανάγκη να δει πως νοιάζεστε για εκείνη. Δείξτε της ότι την βλέπετε σαν σύντροφο και φίλη και όχι μόνο σαν τη μητέρα του παιδιού σας. Αποφύγετε συμβουλές του τύπου: «Δεν είσαι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία που της συμβαίνει αυτό» ή «Πώς τα καταφέρνουν οι άλλες γυναίκες;» ή «Μήπως είσαι λίγο υπερβολική;». Όχι μόνο δεν την βοηθάτε, το πιθανότερο είναι να την αγχώσετε και να την απογοητεύσετε περισσότερο.
Αν νιώθετε πως δεν μπορείτε να διαχειριστείτε αυτή τη κατάσταση, θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό που θα σας βοηθήσει αφενός να κατανοήσετε την κατάσταση και αφετέρου να την αντιμετωπίσετε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου