Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Γιατί δυσκολευόμαστε ν' αλλάξουμε;





Πολύ συχνά ζητάμε από τους γύρω μας- φίλους, γονείς, συντρόφους- να αλλάξουν στην προσωπικότητα τους χαρακτηριστικά και συμπεριφορές τους που μας ενοχλούν. Λογικό ακούγεται! Ωστόσο, εμείς μένουμε ίδιοι και δεν αλλάζουμε στις περισσότερες από τις περιπτώσεις που κάποιος άλλος ζητά από εμάς να αλλάξουμε κάτι. Έχουμε, λοιπόν, απ’ τη μια πλευρά τις προσδοκίες μας και ενδεχομένως την απογοήτευση μας όταν οι άλλοι δεν αλλάζουν, και απ’ την άλλη τη δική μας ακαμψία να αλλάξουμε όταν οι άλλοι μας το ζητούν. Κάτι περίεργο δεν συμβαίνει εδώ; Για όλα υπάρχει μια εξήγηση.
Οι άνθρωποι που με επισκέπτονται στο γραφείο, είναι άνθρωποι που θέλουν ν’ αλλάξουν, το έχουν αποφασίσει και γι’ αυτό άλλωστε ζητούν βοήθεια. Μέσα εκεί, λοιπόν, στη θεραπευτική διαδικασία και σχέση βλέπεις καθαρά τη δυσκολία της αλλαγής. Φταίει ο κάθε άνθρωπος που δεν αλλάζει όσο γρήγορα θα θέλαμε εμείς ή θα ήθελε ο ίδιος;  Όχι βέβαια. Αρκεί να σκεφτούμε πως λειτουργεί το σώμα μας με τον πυρετό. Πότε παρουσιάζεται ο πυρετός; Όταν το σώμα μας αμύνεται στην προσπάθεια του να διατηρήσει σταθερή την κατάσταση του και, ουσιαστικά, να μην αλλάξει τίποτα σ’ αυτό. Το ίδιο συμβαίνει με οποιαδήποτε αλλαγή της προσωπικότητας μας. Όταν κάτι πάει ν’ αλλάξει, ειδικά αν πρόκειται για αλλαγή που κάποιος άλλος μας επιβάλλει, αμυνόμαστε ώστε να κρατήσουμε ακέραιη και σταθερή την προσωπικότητα μας. Γινόμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε αλλαγές που απειλούν τη σταθερότητα μας, και παλεύουμε ανάμεσα στο να διατηρήσουμε το status quo ή να προσπαθήσουμε καινούριες αλληλεπιδράσεις και δραστηριότητες. Συνειδητοποιήστε πόσο ισχυρή είναι αυτή η διαμάχη μέσα σας και δικαιολογήστε- κατανοήστε τον εαυτό σας και τους ανθρώπους γύρω σας που δυσκολεύονται ν’ αλλάξουν.

Βασικοί λόγοι που μας δυσκολεύουν στην αλλαγή:
  • Μπορεί να μην ξέρουμε με ποιο τρόπο να πετύχουμε την αλλαγή.
  • Οι συνθήκες γύρω μας μπορεί να μην επιτρέπουν την αλλαγή.
  • Η σκέψη του «αλλαγμένου εαυτού» μπορεί να φοβίζει.
  • Οι σκέψεις σχετικά με τις επιπτώσεις της αλλαγής στους άλλους μπορεί ν’ αποτελέσουν εμπόδιο.
  • Η λανθασμένη πεποίθηση ότι «Δεν μπορώ ν’ αλλάξω, έτσι είμαι».
  • Η δυσκολία αναζήτησης βοήθειας που θα οδηγούσε στην αλλαγή.

Σίγουρα ο καθένας από εμάς μπορεί να αναφέρει πολλούς ακόμη λόγους που δεν ανήκουν στους παραπάνω. Το ζητούμενο είναι να προβληματιστείτε, να σκεφτείτε τι είναι αυτό που θα θέλατε να αλλάξετε γιατί δυσκολεύει εσάς ή σας το έχουν επισημάνει πολλές φορές οι γύρω σας και έπειτα να ζητήσετε βοήθεια αν μόνοι σας δεν μπορείτε να πετύχετε τις επιθυμητές αλλαγές. Δεν είναι πάντα εύκολο να κάνουμε όλη αυτή τη δουλειά μόνοι μας με τον εαυτό μας. Γι’ αυτό, λοιπόν, μην κατηγορείτε τον εαυτό σας που ίσως ακόμη να μην έχετε πετύχει τις δικές σας αλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου