Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

"Δεν μπορώ να εμπιστευτώ κανέναν"




Εμπιστοσύνη. Μια λέξη με πολύ μεγάλη αξία και σημασία μέσα στις σχέσεις μας. Για κάποιους ανθρώπους αυτή η λέξη δεν υφίσταται στο λεξιλόγιο τους. Πόσο μάλλον στις σχέσεις τους. Δεν μπορούν να εμπιστευτούν. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη γι’ αυτούς.
Ίσως κι εσύ να είσαι ένας από εκείνους ανθρώπους που σκέφτονται ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν κανέναν. Ξέρω, θα μου πεις «Μα, αφού την έχω πατήσει τόσο πολλές φορές». Το κατανοώ απόλυτα. Νιώθεις προδομένος, απογοητευμένος, μόνος. Σίγουρα νιώθεις μόνος, ακόμη κι αν προσποιείσαι πως αυτό δεν ισχύει. Είμαι σίγουρη πως νιώθεις μόνος, ακόμα κι αν δυσκολεύεσαι να το πεις στον ίδιο σου τον εαυτό. Δεν έχουμε γεννηθεί για να είμαστε μόνοι. Η συντροφικότητα είναι πολύ βασική συναισθηματική ανάγκη όλων μας ανεξαιρέτως. Αν, λοιπόν, δεν αποδεχτείς πως είναι και δική σου ανάγκη  να είσαι με ανθρώπους, θα συνεχίσεις να είσαι μόνος, να νιώθεις μόνος, προδομένος, απογοητευμένος και, ίσως, θυμωμένος με τους άλλους και με τον ίδιο σου τον εαυτό.
Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι που σήμερα δεν σας επιτρέπουν να εμπιστεύεστε τους ανθρώπους γύρω σας. Λόγοι σημαντικοί και δύσκολοι για εσάς, και άλλοι πάλι πιο απλοί που ούτε καν σκεφτόσασταν ότι μπορεί να ευθύνονται. Μια πολύ δύσκολη εμπειρία που ζήσατε ως παιδιά, ίσως να ήταν η σωματική ή η λεκτική κακοποίηση στην οικογένεια σας. Πονάνε πολύ και τα δυο. Ίσως να σας έχουν παρενοχλήσει σεξουαλικά ή να σας ταπείνωναν και να σας υποβίβαζαν. Μπορεί να σας έδιναν υποσχέσεις που ποτέ δεν κρατούσαν, να έχουν προδώσει την εμπιστοσύνη σας ή να νιώθατε ότι εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες σας. Ίσως πάλι κάποιος από τους γονείς σας να σας προειδοποιούσε συνεχώς να μην εμπιστεύεστε τους ανθρώπους έξω από την οικογένεια σας. Όλες αυτές οι εμπειρίες σας οδήγησαν στη σκέψη ότι «Οι άνθρωποι είναι κακοί» ή «Οι άνθρωποι θέλουν το κακό μου». Και πως ένας άνθρωπος που κάνει αυτές τις σκέψεις θα μπορούσε να εμπιστευτεί τους ανθρώπους, αφού τους θεωρεί κακούς; Και μήπως τελικά η σκέψη ότι οι «Οι άνθρωποι είναι κακοί» σας κάνει να τους συμπεριφέρεστε σαν όντως να είναι κακοί, ενώ μπορεί να μην είναι; Και είναι δυνατόν, τελικά, να είναι όλοι κακοί;
Προσπαθήστε να εμπιστευτείτε και να έρθετε πιο κοντά με ανθρώπους που το αξίζουν. Σίγουρα υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι και όχι μόνο οι «κακοί». Προσπαθήστε να δημιουργήσετε σχέση μ’ ένα άτομο που σέβεται τα δικαιώματα σας και δεν θέλει να σας πληγώσει. Και φυσικά, αν γύρω σας υπάρχουν άνθρωποι που έχετε απτές αποδείξεις ότι σας εκμεταλλεύονται, απομακρυνθείτε από κοντά τους. Μην το κάνετε, όμως, αυτό με όλους τους ανθρώπους. Δείτε καθαρά ποιοι είναι εκείνοι που σας φέρονται έτσι. Σίγουρα δεν είναι όλοι. Όσο τους βλέπετε όλους κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα μένετε μόνοι. Και σίγουρα αυτό δεν σας αρέσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου