Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Σχέσεις του καλοκαιριού. Γιατί δεν κρατάνε;



«Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου», μας λέει το γνωστό τραγούδι! Και δεν είναι τυχαίο, αφού το καλοκαίρι ο έρωτας κάνει έντονη την παρουσία του στη ζωή μας. Είναι ο ήλιος; Είναι η θάλασσα; Είναι τα ανάλαφρα ρούχα; Οι διακοπές; Είναι όλα αυτά μαζί που συμβάλλουν στην καλύτερη διάθεση  και στην έντονη επιθυμία μας να ερωτευτούμε.
Τι σημαίνουν οι διακοπές; Λοιπόν, «διακοπές» σημαίνει σταματάω να κάνω ό,τι έκανα πριν. Διακοπή από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Έτσι λοιπόν, σταματάει μαζί και το άγχος, η μιζέρια, τα προβλήματα και η κακή διάθεση του χειμώνα. Βρισκόμαστε σε κάποιο νησί με φίλους, έχοντας αφήσει πίσω τα προβλήματα και τα αρνητικά συναισθήματα που τα συνοδεύουν, και έχοντας πάρει μαζί μόνο την καλοκαιρινή μας διάθεση και τα ανάλαφρα καλοκαιρινά μας ρούχα. Αυτό συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους που πάνε διακοπές. Και γιατί σας το λέει αυτό; Για να κατανοήσετε σε πόσο ιδανική φάση βρίσκονται οι δυο άνθρωποι που θα συναντηθούνε ξαφνικά στο μέρος των διακοπών τους. Γνωρίζονται κάτω από ιδανικές συνθήκες σε κάποιο μπαρ, με το φεγγάρι του καλοκαιριού, ακούγοντας καλοκαιρινούς ήχους και πίνοντας το δροσερό τους κοκτέιλ. Πως θα μπορούσε να μην είναι ιδανικό όλο αυτό το καλοκαιρινό όνειρο; Όλοι είναι έτοιμοι να ερωτευτούν και αυτή η ψυχολογική ετοιμότητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
Γιατί όμως οι έρωτες του καλοκαιριού δεν κρατάνε σχεδόν ποτέ, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις; Το σύνηθες είναι οι σχέσεις αυτές να κρατάνε όσο βρισκόμαστε σε διακοπές στο ίδιο μέρος με το άλλο άτομο. Το περισσότερο που θα μπορούσαν να κρατήσουν είναι δυο- τρεις μήνες, όσο δηλαδή διαρκεί και το καλοκαίρι. Με τα πρωτοβρόχια, έρχεται και η λήξη της σχέσης. Αυτό συμβαίνει γιατί, όπως είπαμε και προηγουμένως, τη στιγμή της συνάντησης των δυο προσώπων όλα είναι ιδανικά. Οι συνθήκες είναι ιδανικές, η ψυχολογική μας κατάσταση είναι ιδανική και έτοιμη να επιδοθεί στον έρωτα. Με τη λήξη όμως των διακοπών, έρχεται ταυτόχρονα και η επιστροφή στην καθημερινή ρουτίνα. Το ιδανικό στοιχείο, δηλαδή, παύει να ισχύει. Συνήθως μαζί με αυτή τη συνειδητοποίηση, λήγει και η σχέση. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι το άλλο άτομο όντως δεν σας ερωτεύτηκε ή εσείς δεν το ερωτευτήκατε. Η αλήθεια είναι όμως πως ερωτευτήκατε το ιδανικό και όχι το πραγματικό. Ερωτευτήκατε το καλοκαιρινό ευδιάθετο «προσωπείο» του άλλου, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως δεν ήτανε και αληθινό. Ήταν αυτό ακριβώς που ίσχυε εκείνη τη στιγμή, αλλά δεν ισχύει πια. Ίσως γι’ αυτό και να πονάνε τελικά οι καλοκαιρινοί έρωτες. Μας κάνουν να πιστέψουμε στο τέλειο και να το εξιδανικεύσουμε τόσο πολύ στο μυαλό μας, που όταν αναγκαστούμε το φθινόπωρο να  το απομυθοποιήσουμε, ο πόνος είναι μεγάλος.  
Ωστόσο, θα ήταν λάθος να προδικάσουμε πως αυτή θα είναι η κατάληξη όλων το γνωριμιών που γίνονται το καλοκαίρι. Πολλές σχέσεις ζωής ξεκίνησαν τότε. Ακόμη και μέσα στην καλοκαιρινή ανάλαφρη διάθεση σας, προσπαθήστε να δείτε αν η σχέση έχει τα κατάλληλα στοιχεία που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε μια αντίστοιχα ιδανική συνέχεια και το χειμώνα. Όπως και να’ χει, να είστε πάντα ειλικρινείς και αληθινοί.
Να είστε πάντα ο εαυτός σας γιατί αυτό είναι που θα εκτιμήσει ο άλλος σε σας και θα θέλει να σας δει και μετά το καλοκαίρι!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου