Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΖΥΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Για ποιους λόγους ένα ζευγάρι ζητά βοήθεια;



Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια δραματική αύξηση των διαζυγίων. Ο θεσμός του γάμου περνά κρίση, καθώς πολλά ζευγάρια αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις συγκρούσεις της σχέσης τους και έτσι επιλέγουν να χωρίσουν. Αυτό τους οδηγεί να πιστεύουν πως ο γάμος τους ήταν λάθος. Συχνά χωρίζουν χωρίς να γνωρίζουν ποιο ακριβώς ήταν το πρόβλημα στη σχέση τους, επαναλαμβάνοντας έτσι τα ίδια λάθη και σε άλλες στενές διαπροσωπικές τους σχέσεις που ακολουθούν.
Η συζυγική θεραπεία απευθύνεται σε ένα ζεύγος ανθρώπων που ζούνε μαζί και έχουνε μια στενή σχέση μεταξύ τους. Μπορεί να αφορά συζύγους, ζευγάρια που συζούν, καθώς και ζευγάρια ομοφυλόφιλων.
Για ποιους λόγους μπορεί ένα ζευγάρι να ζητήσει βοήθεια;
Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορεί και πρέπει να οδηγήσουν ένα ζευγάρι στη συζυγική θεραπεία, ώστε να μην το οδηγήσουν τελικά στο χωρισμό. Βασικοί λόγοι  είναι όταν σημειώνονται συχνές και έντονες συγκρούσεις, όταν δεν υπάρχει εγγύτητα μεταξύ των συντρόφων, όταν ο ένας δεν ικανοποιείται από τον άλλον, όταν δεν υπάρχει επικοινωνία και όταν υπάρχουν σεξουαλικά προβλήματα. Επίσης, σίγουρα απαιτείται θεραπεία ζεύγους όταν υπάρχει μη επιθυμητή εγκυμοσύνη, απιστία, βία, εξάρτηση από ουσίες, ή ύπαρξη σοβαρής ασθένειας ή κάποιας ψυχιατρικής διαταραχής.
            Η επίλυση της σύγκρουσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν οι σύζυγοι δεχθούν να συνεργαστούν, κατανοώντας ότι είναι συνυπεύθυνοι για τις συγκρούσεις τους και ότι αυτές θα επιλυθούν όταν προσπαθήσουν από κοινού. Είναι πολύ σημαντικό και οι δυο να αποδεχτούν την ευθύνη για την ύπαρξη προβλημάτων στη σχέση τους και να ενδιαφερθούν κυρίως για την αλλαγή της δικής τους συμπεριφοράς, αντί να περιμένουν πρώτα να αλλάξει ο άλλος. Πρέπει, με λίγα λόγια, να αναλάβει ο καθένας την προσωπική του ευθύνη τόσο απέναντι στο σύντροφο του όσο και απέναντι στη σχέση. Αυτό είναι ένας λάθος που πολύ συχνά κάνουμε στις σχέσεις μας. Μας είναι, δηλαδή, δύσκολο να αναγνωρίσουμε τα δικά μας λάθη στη σχέση καθώς μας είναι πιο εύκολο να δούμε τα λάθη του άλλου. Η συζυγική θεραπεία θα σας βοηθήσει να δείτε και να εξηγήσετε την αλληλεπίδραση που έχετε με τον σύντροφο σας. Θα διαπιστώσετε ότι αυτή η αλληλεπίδραση, που συνήθως είναι αρνητική, επαναλαμβάνεται με την ίδια μορφή πάντα μέσα στη σχέση σας. Τέλος, μέσα από τη θεραπεία θα μάθετε να επικοινωνείτε εποικοδομητικά με τον σύντροφο σας. Κατά κύριο λόγο, στα ζευγάρια που έρχονται για συζυγική θεραπεία το βασικό τους πρόβλημα είναι η επικοινωνία. Και δεν είναι μικρό αυτό το πρόβλημα, αν αναλογιστείτε ότι η κακή επικοινωνία φέρνει συγκρούσεις, αρνητικά συναισθήματα, απογοήτευση και απομάκρυνση μεταξύ των συντρόφων. Άρα, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να μάθετε να επικοινωνείτε σωστά με τον σύντροφο σας, ώστε να έχετε μια πιο υγιή σχέση.
            Κλείνοντας, θα ήθελα να κάνω μια διευκρίνιση για τους «συμβούλους γάμου». Μιας και στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά νομικά κενά που να διασφαλίζουν τον τίτλο του «Ψυχολόγου» καθώς και την προστασία των πολιτών, είναι απαραίτητο να σιγουρευτείτε ότι ο θεραπευτής σας είναι επαγγελματίας ψυχικής υγείας και έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.  Οι ψυχοθεραπευτές που αναλαμβάνουν ζευγάρια έχουν συνήθως αναγνωρισμένες πανεπιστημιακές σπουδές και σοβαρή ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση. Όλο αυτό το υπογραμμίζω, καθώς είναι πολλοί εκείνοι που αυτοαποκαλούνται «σύμβουλοι γάμου, σχέσεων, οικογένειας κλπ», ενώ δεν είναι ειδικευμένοι θεραπευτές και δεν έχουν το δικαίωμα να ασχολούνται με τη θεραπεία ζεύγους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου