Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Βρείτε τη δική σας διατροφική αλήθεια!Από την Ευστρατία Η. Κουνιαρέλλη
Διατροφολόγο – Διαιτολόγο
Εξειδικευμένη στις Διατροφικές Διαταραχές 
 
   


Η κατανάλωση υγιεινών, υψηλής ποιότητας τροφών είναι από τους ευκολότερους και πιο αποτελεσματικότερους τρόπους να δημιουργήσουμε καθημερινή υγεία. Το σώμα μας εξελίχθηκε στους αιώνες για να αφομοιώνει τροφές που βρίσκονται στη φύση. Άρα, λειτουργούμε καλύτερα όταν το μεγαλύτερο διάστημα τρώμε φυσικές τροφές και όχι απομιμήσεις. Στη διαδικασία βελτίωσης της διατροφής μας, όλοι έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε το σεβασμό για το σώμα μας καθώς και για το σώμα του πλανήτη μας, λαμβάνοντας τροφές υψηλής ποιότητας. Η Βέλτιστη θρέψη δεν είναι μόνο η κατανάλωση σωστής ποσότητας πρωτεϊνών, λιπαρών και υδατανθράκων. Η πλήρης Θρέψη επίσης περιλαμβάνει την κατανόηση ότι οι μεταβολικές διαδικασίες του σώματος επηρεάζονται βαθιά από τους εξής παράγοντες :


1.      Ψυχολογική κατάσταση
2.      Γενετική κληρονομιά
3.      Πολιτιστική και οικογενειακή κληρονομιά
4.      Πρόσληψη μακροθρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, λιπαρά και υδατάνθρακες)
5.      Πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών  (βιταμίνες και μέταλλα)
6.      Το περιβάλλον και τις σχέσεις
7.      Την άσκηση


Βρείτε τη προσωπική σας Διατροφική Αλήθεια

 Η βέλτιστη σωματική σας σύσταση και η δημιουργία υγείας, μέσα από διατροφικές επιλογές, γίνεται συγχρόνως στο νου και στο σώμα σας. Είτε βελτιώνετε τη διατροφή σας για λόγους υγείας είτε για να χάσετε βάρος, είναι σημαντικό να βρείτε τη δική σας διατροφική αλήθεια και να μάθετε τις αρχές της προσωπικής διατροφής που είναι καλύτερες για σας.  
Για να πετύχετε λοιπόν, οποιοδήποτε επίπεδο υγείας σχετικά με τη τροφή, χρειάζεται να μάθετε να διακρίνετε τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στη δημιουργία υγείας και στην ανάπτυξη μιας εθιστικής συμπεριφοράς για το φαγητό. Άπειρες γυναίκες και άνδρες προσελκύονται από άλλες διατροφικές προσεγγίσεις, τόσο λόγω ανησυχίας για το βάρος τους όσο και για την υγεία τους. Σε μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Psychology Today, 41 %  των γυναικών που ρωτήθηκαν είπαν ότι θα έδιναν 5 χρόνια από τη ζωή τους για να γίνουν λεπτές! Αλλά δεν χρειάζεται να ανταλλάξουμε το ένα με το άλλο είναι δυνατόν να έχουμε ένα υγειές δραστήριο σώμα, με τη σωστή ποσότητα σωματικού λίπους και με υπέροχη εμφάνιση. Δεσμευθείτε να κάνετε όσο περισσότερα μπορείτε τώρα, ακόμη και αν σημαίνει απλός να περπατάτε μια φορά την εβδομάδα, να απολαμβάνετε το πρωινό σας πιο αργά. Κάθε βήμα σας θα διευκολύνει το επόμενο. Υιοθετήστε τις συνήθειες που λειτουργούν για σας ευνοϊκά και αφήστε τα υπόλοιπα που σας δυσκολεύουν.
Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και ενσωματώσετε αυτά τα διατροφικά βήματα χαλαρά. Όταν αλλάξετε τη στάση σας για τη θρέψη σας, η σωματική σας σύσταση και η εικόνα του σώματος σας επίσης θα αλλάξουν. Θα έχετε πολύ μεγαλύτερη επιτυχία στη διατήρηση της υγείας του σώματος σας, αν αφιερώσετε χρόνο για να ενσωματώσετε τη νέα σας συμπεριφορά στη συνολική αυτοεικόνα σας. 

Τα βήματα που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε ένα καλό επίπεδο υγείας σχετικά με τη διατροφή 

ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ: Τα κίνητρα σας για να βελτιώσετε τη διατροφή σας    
Ο μόνος λόγος για να βελτιώσετε τη διατροφή σας ή να αρχίσετε ένα πρόγραμμα άσκησης να είναι γιατί θέλετε να θρέψετε το σώμα σας πιο ολοκληρωμένα για να γίνετε υγιέστεροι και λεπτότεροι – για τον εαυτό σας. Μην το κάνετε γιατί θα σας αγαπήσει περισσότερο ο σύντροφός σας ή για να ευχαριστήσετε τους γονείς σας ή γιατί πλησιάζει ένα κοινωνικό γεγονός (γάμος, βάφτιση). 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΗΜΑ: Σεβαστείτε το σώμα σας    
 Οι γυναίκες που τους αρέσει ο εαυτός τους είναι ακαταμάχητες και διασκεδαστικές, ανεξάρτητα από το μέγεθος τους. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι ο σεβασμός στον εαυτό σας θα σας βοηθήσει να φτάσετε το βέλτιστο μέγεθος σας. Αυτό γίνεται γιατί τα συναισθήματα που συνδέονται με τον αυτοσεβασμό δημιουργούν ένα μεταβολικό περιβάλλον στο σώμα σας που προάγει το κάψιμο λίπους. Αντίθετα, η μεταβολική διαδικασία που συνδέετε με ανεπίλυτο ψυχολογικό άγχος τείνει να κατακρατεί το υπερβάλλον σωματικό λίπος στη θέση του.    

ΤΡΙΤΟ ΒΗΜΑ: Φάτε τις Τροφές που σας αρέσουν Αργά και Συνειδητά και στη Σωστή Στιγμή
Κάθε φορά που αντιστεκόμαστε στη κατανάλωση τροφών οι οποίες πραγματικά μας αρέσουν, αυτόματα προετοιμάζουμε μια μεταγενέστερη κραιπάλη. Είναι αποδεδειγμένο ότι, όταν τρώμε μια μικρή ποσότητα της τροφής που λαχταρούμε, όπως η σοκολάτα, ισορροπούμε την εγκεφαλική χημεία ιδανικά, αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης. Επιτρέψτε λοιπόν στον εαυτό σας μια μικρή ποσότητα του τροφίμου που θέλετε στη σωστή στιγμή, π.χ μεταξύ του πρωινού και του μεσημεριανού γεύματος καταναλώστε 15γρ μαύρη σοκολάτα (περιέχει λιγότερο λίπος και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά) μαζί με ένα φρούτο. 

ΤΕΤΑΡΤΟ ΒΗΜΑ: Τρώτε όταν Πεινάτε και Σταματήστε Μόλις χορτάσετε      
Μαθαίνοντας να τρώτε όταν πεινάτε και να σταματάτε μόλις νιώθετε χορτάτη, θα εναρμονιστείτε με τη σοφία του σώματος σας. Η κατανάλωση τροφής κάθε 3 ώρες καθησυχάζει τον οργανισμό σας ότι καλύπτονται οι ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά άμεσα, με αποτέλεσμα το αίσθημα κορεσμού να δίνετε γρηγορότερα
 και έτσι καταλήγουμε στο να καταναλώσουμε ποσότητες οι οποίες χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό και δεν αποθηκεύονται. Επίσης, αν νιώθετε ότι πεινάτε ενώ έχετε είδη φάει δώστε στο σώμα σας το χρόνο περίπου 15 λεπτά για να στείλει ο εγκέφαλος την εντολή να σταματήσουμε να τρώμε γιατί είμαστε πλήρης. 

ΠΕΜΠΤΗ ΒΗΜΑ: Αποφύγετε την Κατανάλωση Εθιστικών Τροφίμων    
Πολλά τρόφιμα έχουν από μόνα τους μεγάλη περιεκτικότητα σε εθιστικά συστατικά. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως ζάχαρη, άσπρο αλεύρι ειδικά σε συνδυασμό με trans λιπαρά οξέα (μαργαρίνη, πατατάκια), καφεΐνη και κάποια πρόσθετα τροφίμων προκαλούν εθισμό. 

ΕΚΤΟ ΒΗΜΑ: Να Είστε Απόλυτα Ειλικρινείς για το Τι – και Γιατί – Τρώτε  
Πολλοί άνθρωποι παίρνουν βάρος όταν είναι αναστατωμένοι και χάνουν όταν είναι ευτυχισμένοι ή ερωτευμένοι. Αυτή η τάση να τρώμε όταν είμαστε αναστατωμένοι ψυχολογικά μπορεί να προκαλέσει πρώτα κατακράτηση υγρών και μετά αποθήκευση λίπους, εν μέρει λόγω της δράσης της κορτιζόλης (κορτιζόνη), που εκκρίνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες, υπό την επήρεια ενός αναπόφευκτου – κατά την αντίληψη μας – άγχους. Η κορτιζόλη είναι ένα στεροειδές και αν ποτέ πήρατε στεροειδη  (κορτιζόνη) είδατε να φουσκώνετε από κατακράτηση υγρών. Επίσης έχουν αποδείξει ότι το ανεπίλυτο ψυχολογικό άγχος οδηγεί σε αλλαγές του μεταβολισμού που εμποδίζουν τη διάσπαση του λίπους – παρόμοιο με τα αποτελέσματα των στεροειδών. Όταν τρώτε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και λιπαρά υπό την επήρεια άγχους, όχι μόνο αποθηκεύετε περισσότερο λίπος αλά και δημιουργείτε τις προϋποθέσεις για πολλές ασθένειες στο σώμα σας.
Αν πραγματικά θέλετε να κάνετε ειρήνη με το φαγητό σας, για δύο εβδομάδες ή και περισσότερο καταγράψτε ότι τρώτε που το τρώτε και πως νοιώθετε εκείνη τη στιγμή. Αυτή η άσκηση διαπερνά την άρνηση και θα σας βοηθήσει να συμφιλιωθεί με το πόσο καλά τρέφετε τον εαυτό σας. 

ΕΒΔΟΜΟ ΒΗΜΑ: Σταματήστε τη Δίαιτα
Οι μελέτες έδειξαν ότι η απώλεια και ανάκτηση βάρους και << η νοοτροπία δίαιτας>> έχουν αρνητικές συνέπειες στην υγεία, ανεξάρτητα από το πραγματικό βάρος  του καθενός. Και μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό γυναικών πετυχαίνουν μόνιμη απώλεια βάρους με τη δίαιτα, παρά τα δισεκατομμύρια που δαπανώνται στη βιομηχανία της δίαιτας. Χρειάζεται να δούμε ειλικρινά τη συμπεριφορά μας και να δεσμευτούμε να αλλάξουμε. Χρειάζεται να κάνετε αργές και μόνιμες αλλαγές στη διατροφή σας, που να γίνουν τρόπος ζωής κι όχι να κάνετε δίαιτα με ημερομηνία λήξης!

Βιβλιογραφία: Η Σοφία Του Γυναικείου Σώματος της Christiane Northrup M.D

     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου