Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε


Σαφώς δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο να ορίσει κανείς ποια είναι τα όρια ανάμεσα στην χρήση, την κατάχρηση και την εξάρτηση από το αλκοόλ. Το σίγουρο είναι όμως ότι η κατάχρηση είναι ηπιότερη της χρήσης. Ωστόσο, η βασική διαφορά των δυο αυτών είναι ότι στην κατάχρηση του αλκοόλ δεν παρουσιάζονται τα φαινόμενα της ανοχής, της στέρησης και της έντονης ενασχόλησης με την προμήθεια και κατανάλωση του αλκοόλ, όπως συμβαίνει με την εξάρτηση από το αλκοόλ, αλλά και με κάθε άλλου τύπου εξάρτηση. Εδώ, με τον όρο «αλκοολισμό» θα αναφερόμαστε στην εξάρτηση από το αλκοόλ.
Ποια είναι τα συμπτώματα του αλκοολισμού;
Η ανοχή είναι ένα από τα σημαντικότερα. Δηλαδή, το άτομο νιώθει έντονα την ανάγκη να καταναλώσει μεγαλύτερες ποσότητες ώστε να έλθει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού πια δεν τον «πιάνει» η ποσότητα που έπινε πριν λίγες μέρες. Τα άτομα εκείνα που κάνουν μακροχρόνια κατάχρηση αλκοόλ, θα παρουσιάσουν στερητικό σύνδρομο
σε πιθανή προσπάθεια τους για διακοπή ή ελάττωση των επιπέδων οινοπνεύματος στο αίμα τους. Γι’ αυτό και πολλές προσπάθειες τους καταλήγουν σε αποτυχία.  Επίσης, τα άτομα καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ απ’ όσες ήταν η πρόθεση τους να καταναλώσουν. Για παράδειγμα, μπορεί να είχαν αρχικά σκοπό να πιούνε μια μπύρα και τελικά ήπιανε πολλές περισσότερες. Τέλος, τα άτομα που τείνουν προς τον αλκοολισμό, εγκαταλείπουν πολλά από τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητες τους λόγου του ότι σπαταλάνε πολύ χρόνο με μοναδικό στόχο την εύρεση και τη χρήση του αλκοόλ.
Γιατί όμως οι άνθρωποι εξαρτώνται από το αλκοόλ;
Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος λόγος που θα μπορούσαμε να ενοχοποιήσουμε. Ωστόσο, μέσα από έρευνες σε αλκοολικούς ανθρώπους έχει φανεί πως η γενετική προδιάθεση είναι σημαντική, κυρίως σε συγγενείς πρώτου βαθμού. Μόνο αυτό, όμως, σίγουρα  δεν αρκεί. Δεν γίνονται, δηλαδή, αλκοολικοί όλοι όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού. Η συνύπαρξη της γενετικής αυτής προδιάθεσης με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες μπορεί να οδηγήσει στη γένεση του αλκοολισμού. Παράγοντες όπως μοναξιά, απομόνωση, άγχος, αϋπνία, χαμηλή αυτοεκτίμηση, τραυματικές εμπειρίες, διαπροσωπικά προβλήματα και οι προσδοκίες που έχει το άτομο από το αλκοόλ, φαίνεται πως μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη χρήση. Στην εξάρτηση από το αλκοόλ μπορεί να συντελέσουν και άλλες ψυχικές διαταραχές, όπως είναι η κατάθλιψη, οι φοβίες ή κάποιες διαταραχές προσωπικότητας.
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει πολύ τους ανθρώπους που έχουν περάσει από τη χρήση στην κατάχρηση του αλκοόλ. Τους βοηθά να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα εκείνα που τους αρχικά οδήγησαν στη χρήση και που εντείνουν τώρα την κατανάλωση, να ενισχύσουν το αίσθημα τους ότι μπορούν να καταφέρουν την απεξάρτηση, να μάθουν να αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις εκείνες που τους κάνουν να θέλουν να πιούν και, τέλος, να αλλάξουν τρόπο ζωής και να μην έχουν πια ανάγκη το αλκοόλ. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να εφαρμόζεται σε συνδυασμό με τη θεραπεία ζεύγους ή την οικογενειακή θεραπεία, αφού ο αλκοολικός έχει ανάγκη τη συνεχή υποστήριξη και κατάλληλη αντιμετώπιση από το περιβάλλον του.
Να θυμάστε πως αν καταναλώνεται αλκοόλ μέσα στα ασφαλή όρια, τότε μπορείτε να απολαύσετε τα θετικά αποτελέσματα της χρήσης του τόσο σε επίπεδο ψυχικής διάθεσης, όσο και επίπεδο σωματικής υγείας. Καταναλώστε, λοιπόν, με μέτρο και πάρτε τα θετικά που σας προσφέρει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου