Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Τι είναι η ψυχοθεραπεία;

Ψυχοθεραπεία είναι η διαδικασία μέσα από την οποία ο Ψυχοθεραπευτής (Ψυχολόγος εκπαιδευμένος στην Ψυχοθεραπεία) μπορεί να βοηθήσει εσάς ή το παιδί σας να κατανοήσετε τα συναισθήματα σας, τις σκέψεις σας και τους τρόπους που συμπεριφέρεστε. 
Έχοντας τη δυνατότητα να εκφράσετε ελεύθερα τις σκέψεις και τα αισθήματά σας στο ασφαλές περιβάλλον της ψυχοθεραπείας,  ανακαλύπτετε υποσυνείδητα κίνητρα, ανάγκες, προσδοκίες, φόβους και πεποιθήσεις που καθόριζαν τη ζωή σας χωρίς να το καταλαβαίνετε και ανακαλύπτετε νέους λειτουργικούς τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς.
Το να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, δεν σημαίνει πως είστε άρρωστοι. Μην αφήσετε τις προκαταλήψεις γύρω να σας στερήσουν τη δυνατότητα να νιώσετε καλύτερα. Το να κάνετε το βήμα να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία, δείχνει δύναμη και τόλμη στην αντιμετώπιση των δυσκολιών σας! 
Ίσως εσείς που δεν έχετε επισκεφθεί πότε κάποιο Ψυχολόγο, να μην γνωρίζεται τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στη συνεδρία ή η εικόνα που έχετε να είναι διαφορετική από την πραγματικότητα.
Συνήθως το περιβάλλον του γραφείου είναι ένας χώρος φιλόξενος με ζεστά γήινα χρώματα. 
Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας περιλαμβάνει κυρίως διάλογο και σκέψη, σε μια πρόσωπο με πρόσωπο συζήτηση, καθισμένοι σε καναπέ και όχι στο γραφείο.
Ο ενδιαφερόμενος μιλάει για τον εαυτό του και το πρόβλημα που τον απασχολεί, ενώ ο
ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής τον ενθαρρύνει να σκεφτεί πάνω σε θέματα που σχετίζονται με το
πρόβλημα του, και να επεξεργαστεί νέες λύσεις στο πρόβλημα αυτό. Αυτό το πετυχαίνει συνήθως κάνοντας ερωτήσεις και σχολιάζοντας τις απαντήσεις του ενδιαφερόμενου. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος (ή οι ενδιαφερόμενοι) είναι αυτός που αντιμετωπίζει το πρόβλημα με την καθοδήγηση, ή την παρέμβαση του ψυχολόγου. Επίσης, θα σας  βοηθήσει να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε τις ανασφάλειες, τους φόβους, τις υπερβολικές προσδοκίες, τις αρνητικές πεποιθήσεις και τα σφάλματα στον τρόπο που επικοινωνείτε
με τους άλλους. Σε καμία περίπτωση ο θεραπευτής σας δεν θα σας κρίνει. Είναι εκεί για να σας ακούσει και να κατανοήσει τις δυσκολίες σας, με ειλικρίνεια και αυθεντικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου